8. maaliskuuta 2017

Valkoisten nahkakenkien freesaus

Näin kevätauringon lämmittäessä tulee kaapista kaiveltua myös keväisemmät kengät esille. Itse olen aina ollut valkoisten kenkien fani, ja niitä löytyykin useampi pari kenkätelineestä. Tykkään panostaa kengissä hyvään laatuun ja istuvuuteen, sillä minulla on vähän sellaiset "ongelmajalat". Jalkani kipeytyvät tosi herkästi, eikä siis ole ihan sama millaisilla kengillä tepastelen. Kenkäni ovat myös todella suurella kulutuksella, sillä liikun pääosin jalkaisin. Suosin monesti siis laadukkaampia nahkakenkiä, sillä ne muovautuvat käytössä mukavaksi jalkaan.

Valkoiset kengät eivät kuitenkaan täällä Suomen loskasta helteeseen vaihtelemassa kevätsäässä ole se kaikista vaivattomin valinta. Sitkeästi kuitenkin löydän joka kevät itseni ostamassa uuden hohtavan valkoisen kenkäparin. Tyhmä ei ole se joka tekee virheitä, vaan se joka tekee ne samat virheet uudestaan. Joka vuosi. Laatukengät eivät ole yleensä sieltä halvimmasta päästä ja siksi on tosi sääli, että ne mieleiset laadukkaat tennarit näyttävät jo monesti kuukauden käytön jälkeen kaikelta muulta kuin valkoiselta. Nahan pinta kuluu (ainakin minun käytössäni) todella nopeasti harmahtavaksi ja halkeilleeksi.

 En tiedä teistä, mutta minä ainakin olen aika onneton kenkien huoltaja. Olen koittanut hinkata tahroja ja kulumia pois (kyllä, myös kulumia😂), mutta usein tuloksetta. Nyt kuitenkin sain ahaa elämyksen, että myös nahkaiset tennarit voi pestä pyykkikoneessa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Testasin konepesua ja voi kyllä, hyvät tuli! Ja kuinka vaivattomasti! Kulumia ei konepesukaan poistanut, mutta onneksi siihen löytyy omat tököttinsä lian puhdistamisen jälkeen.

Ja nyt seuraa hyvin epäesteettisiä kuvia kärsineistä kengistäni.

Muutama neuvo nahkakenkien konepesuun:

-Pese kengät pesupussissa (itse käytin tyynyliinaa, hyvin toimi sekin)
-Täytä konetta lisäksi muulla pyykillä, suojellaksesi koneen rumpua
-Käytä neutraalia pesuainetta, emäksinen on ilmeisestikin tuhoisa nahkakenkien väreille
-Irrota nauhat ja pohjat kengistä, jotta pesutulos olisi mahdollisimman hyvä
-Käytä lyhyttä pesuohjelmaa ja puolen koneen täyttömäärää, jottei tule turhan paljoa vettä puolityhjään koneeseen
-Anna kenkien kuivua rauhassa huoneenlämmössä, älä käytä kuivureita tms, jotka voisivat aiheuttaa nahan halkeilua

Alunperin koitin etsiskellä kaupoista nahkamaalia, jotta karummatkin kulumat saisi piiloon. En sitä kuitenkaan löytänyt, joten tyydyin tavalliseen hyvin peittävään Wolyn valkoiseen kenkälankkiin. Laitoin lankkia pari kerrosta, jotta lopputulos olisi tasaisempi. Lisäksi kenkien kumisista sivuosista lähti ikävät viirut ja tuhrut pois näppärästi pyyhekumilla. Ainakin suurimmaksi osaksi...


Uudenveroisiahan ei vanhoista popoista saa, mutta kyllä nämä huomattavasti fiinimmältä näyttää, kuin ennen freesausta. Turhan usein ne jo hiemankin kuluneet kengät jäävät siisteimmistä menoista syrjään. Pieni puhdistus ja uudistus lisää kummasti kenkien käyttöikää, ekologinen ja budjettiystävällinen ratkaisu siis! :)


Muistakaa seurata blogia myös Facebookissa ja Instassa @annijohannan !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti